Jablkovo tvarohové muffiny - bez múky a cukru


Aký bol váš pracovný týždeň?? Ten náš riadne ulietaný a tak sme riešili, čo by sme spravili dobrého a zdravého a nemali problém si to zjesť po ceste alebo hodiť do kabelky...no a tak sme vymysleli tieto muffinky, ktoré sú super zdravé, bez múky a pridaného cukru.

Ak si myslíte, že zdravé pečenie je komplikované, tak tento recept vás snáď presvedčí, že to vôbec nemusí byť pravda.

Ako prvé vyšľahajte 3 celé vajíčka s 1 nízkotučným tvarohom vo vaničke a bez hrudiek (my ho kupujeme v Lidli). Potom pridajte cca 150 jemne rozomletých vlašských orechov, l polievkovú lyžicu kokosobvého oleja (aby ste muffiny vedeli vybrať z košíčkov) a dve odmerky ochuteného proteínu. My sme použili Impact Diet Whey s príchuťou Vanilla Cookie od MyProtein. Môžete použiť akýkoľvek iný, prípadne ho môžete vynechať, ale myslite na to, že proteín je v tomto recepte jednak preto, aby muffiny dosladil, ale aj zahustil výsledné cesto.

Ďalej do cesta pridajte nastrúhané jabĺčka (cca 2 kusy), podľa toho ako riedke/husté je cesto, dosypte jemne mletými ovsenými vločkami. Množstvo záleží na šťavnatosti jabĺčok, ale aj na tom, aký proteín ste použili. V našom prípade stačilo pridať cca 100g vločiek, aby sme docielili požadovanú hustotu. A čo je to požadovaná hustota? V tomto prípade je to vtedy, keď naberiete cesto kopcovito na polievkovú lyžicu a netečie vám z nej. Nakoniec ešte pridajte cca 2 kávové lyžičky škorice a dobre premiešajte.

Cesto rozdeľte do muffinovej formy s pripravenými košíčkami (vyjde vám cca na 12 muffinov). Košíčky cestom naplňte až po okraj a pečte cca 30-35 minút pri teplote 180°C. Ak si nie ste ostý, či sú prepečené, kľudne ich nechajte ešte vo vypnutej trúbe "dôjsť", vďaka jabĺčkam ceste sa nemusíte báť, že by potom boli vysušené.

A aby ste mali úplne jasno, ako to s týmito mufíkami vo výsledku je, tak sme vám to spočítali pomocou kalorických tabuliek (hodnoty sú pre 55 g/cca 1 ks):

  • bielkoviny 6g
  • sacharidy 9g (z toho cukry 3g)
  • tuky 8g
  • vláknina 1,5g
  • energia 538 kJ
Tak čo vyskúšate ich?? Ak by vám boli málo sladké, je možné ešte dosladiť stéviou alebo inými náhradnými sladidlami, ale to už záleží na každom.


Komentáre