Červené kari s krevetami


V stredu sme sa vybrali do vietnamskej predajne potravín v Bratislave s cieľom nakúpiť suroviny na polievku Pho-Bo. No bohužiaľ (alebo našťastie ?!) sme polovicu potrebných surovín nezohnali, ale miesto toho sme si nakúpili zásobu kari pasty a kokosové mlieko. Podvedomie túto informáciu očividne vyhodnotilo tak, že sa ráno zobudíme s neuveriteľnou chuťou na kari s krevetami ... takže nám nezostalo nič iné len ísť dokúpiť zbytok surovín a uvariť si ho. A kedže pri všetkej skromnosti musíme prehlásiť, že sa nám podarilo ako nikdy, tak som sa rozhodli sme sa s vami o tento recept podeliť.

K surovinám sme sa dopracovala kombináciou návštevy spomínaných vietnamských potravín, Lidlu a domácej zásoby, ale takmer všetko je dnes už zohnateľné v bežných obchodoch. Takže čo všetko budete potrebovať?? 
  • 400 g kreviet (lúpané)
  • 200 g mrazeného hrášku
  • 200 g cukety
  • 200 g rajčín
  • 400 ml kokosového mlieka (absolútne naj je za mňa D-Roy)
  • kvalitná červená kari pasta 
  • kokosový olej (môže byť aj iný tuk)
  • hrsť sušenej citrónovej bazalky
  • čerstvý koriander
  • rybia omáčka (alebo soľ)
  • chilli (iba v prípade, že vám štipľavosť kari pasty bude málo)
  • čerstvý koriander
  • trocha vody 
Ak už máte nachystané suroviny, tak varenie vám nezaberie viac času, ako potrebuje ryža, ktorú odporúčame podávať ako prílohu. Prvým krokom je (ako inak) rozohriatie kokosového oleja v hrnci, k rozpustenému tuku pridajte kari pastu a premiešavajte cca 1 minútu, pridajte cuketu nakrájanú na štvrtinky. Ak by sa vám to pripaľovalo, prilejte cca 1dl vody. Ďalej pridajte do hrnca hrášok a nakrájané rajčiny. Zeleninu zalejte kokosovým mliekom, premiešajte a vhoďte citrónovú bazalku a krevety. V tomto okamžiku ochutnajte "šťavu", či ju nie je potreba dochutiť - miesto soli je ideálne použiť rybiu omáčku (na toto množstvo stačí cca 1 čajová lyžička), ak by vám bola "šťava" málo štipľavá môžete pridať aj chilli. No a teraz už len privediete pomaly k varu, pridáte čerstvý koriander (podľa vašej chuti) a ešte cca 2-4 minútky povaríte a je hotovo. Easy-peasy :)


Doporučujem kari a ryžu podávať v dvoch miskách. Ryža totiž slúži na zjemnenie štipľavosti, ktorú každý vnímame inak. Kari je podľa tohto receptu možné pripraviť aj s kuracím mäsom miesto kreviet alebo ako kombináciu oboch. Taktiež si môžete zmeniť aj skladbu zeleniny, často sa používajú napríklad zelené fazuľové lusky. 


Ak máte radi krevety a štipľavé jedlá, toto je recept, ktorý musíte určite vyskúšať. Myslím, že sa nám cesta do Vietnamských potravín vyplatila a vy sa tiež nebojte, Pho bude jedného dňa tiež, je to výzva, ktorej sa určite v blízkej budúcnosti postavíme.

Ak vás dnešný recepty zaujal, budeme radi ak s nami zostanete aj naďalej a budete nás sledovať a zdielať na facebooku. Krásny a pokojný víkend, a ak budete podľa nás variť, dajte nám o tom určite vedieť ;-)

Komentáre