Dhál alebo dhal je indický výraz pre strukoviny, ale označuje aj jedlo uvarené zo strukovín. No a pretože v posledných dňoch poriadne mrzne, tak sme potrebovali uvariť niečo čo nás zahreje. Kombinácia červenej šošovice, fazule, mrkvy a zemiakov s kari korením bola tá správna voľba. Tak sa poďte zahriať aj vy.
SUROVINY
- 1 väčšia cibuľa
- 2 väčšie mrkvy
- 4 menšie zemiaky
- 3 strúžiky cesnaku
- 60 ml olivového oleja
- 1 lyžica kari korenia
- 400 g (1 konzerva) červenej fazule v náleve
- 400 g (1 konzerva) lúpaných (ideálne krájaných) rajčín
- 200 g červenej šošovice
- 2 lyžice vínneho octu
- hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- biely jogurt na ozdobenie (napr. Hollandia)
- 750 ml vody
- soľ
A ako na to? Ako prvé si nakrájajte nadrobno cibuľu a pripravte si mrkvu a zemiaky na cca 1 cm veľké kúsky. Cibuľku orestujte na olivovom oleji a pridajte k nej zemiaky a mrkvu. Všetko spolu restujte cca 10 minút. Medzitým si zlejte a prepláchnite fazule z konzervy, olúpte a pretlačte cesnak, prípadne nakrájajte rajčiny. Zeleninu na panvici posypte kari korením a premiešajte, aby sa korenie zahrialo a rozvoňalo. Následne pridajte aj fazuľu, rajčiny, cesnak a červenú šošovicu. Všetko spolu dobre premiešajte a zalejte cca 750 ml vriacej vody. Nechajte pod pokrievkou dusiť cca 15 minút, potom ešte 5 minút bez nej aby sa odparila nadbytočná tekutina. To si ale nezabudnite kontrolovať, aby sa vám jedlo nepripálilo.
Keď už sú zemiaky, fazuľa aj červená šošovica uvarené a vy ste spokojný s hustotou (mne chutí ako kaša, ale dá sa pripraviť aj redšie), dochuťte jedlo vínnym octom, soľou a petržlenovou vňaťou. A teraz stačí len naložiť do misiek, ozdobiť jogurtom a podávať s pita chlebom alebo ryžou. Jedlo je ale dosť sýte, takže vás zasýti aj bez prílohy.
Mám pre vás ešte jeden tip na záver...kamarátka skúšala tento recept, ale miesto červenej šošovice použila vopred namočený a uvarený hrach. Takže ak doma nemáte červenú šošovicu, tak kľudne vyskúšajte inú strukovinu a dajte nám vedieť aký bol výsledok.
Majte sa krásne, varte, likujte a zdieľajte a v piatok sa tešte na tip na víkendový koláčik ku kávičke.
Komentáre
Zverejnenie komentára