Prečo Francúzi a Francúzky nepriberajú?? Vraj preto, že si každé sústo jedla dokonale vychutnávajú. Ja mám ale podozrenie, že si nevychutnávajú len tie sústa, ale aj každú minútu strávenú prípravou jedla...inak by sa táto skvostná polievka nemusela variť takmer pol dňa. Nie neľakajte sa!! Príprava nie je komplikovaná, ale vyžaduje si čas, takže ak nemáte čas a chuť sa s touto francúzskou kráskou poriadne pomazliť, tak to ani neskúšajte. Ak ale chcete urobiť dojem a ste ochotný tomu niečo obetovať a už nikam nepôjdete autom, tak smelo do nej.
Množstvo jednotlivých surovín záleží hlavne na tom, koľko polievky chcete vo výsledku mať. Nami overený pomer je cca 350 g cibule na 1 liter polievky. Cibuľou ale nemyslíme len klasickú žltú cibuľu, ale zmes rôznych druhov cibule, pričom najväčšiu časť by mala tvoriť šalotka, doplnená žltou, bielou alebo aj červenou cibuľou. Všetku cibuľu očistíme a nakrájame na jemné slíže, ktoré dáme smažiť na olivový olej. Smaženie musí prebiehať pomaly a dlho (30 až 45 minút), kým nie je cibuľa sklovitá. Nesmie sa pripáliť, takže na ňu musíte dávať pozor, v prípade potreby môžete pridať olivový olej alebo trochu bieleho vína.
Keď je cibuľa presmažená, pridáme cca 2 polievkové lyžice hnedého cukru (na každý liter polievky) a ešte dokiaľ je karamel vláčny podlejeme 500 ml bieleho vína (zbytkom môžete zapiť, že ste sa dostali cez túto prvú fázu). Cibuľu podliatu vínom dusíme na miernom ohni 20-30 minút a zalejeme 300 ml kvalitného brandy alebo koňaku (ideálne KBŠ alebo Corvasier XO). Ak ste si ale mysleli, že je polievka v tomto momente dostatočne opitá a vy môžete vo svojej snahe polaviť, tak pozor...NIE! Polievku neustále sledujte (tento čas si môžete spríjemniť popíjaním koňaku čo vám zostal) a za občasného premiešania duste, až kým sa nezredukuje tak, že vznikne kompaktná zmes tepelne upravenej cibule. V medzičase si môžete pripraviť zmes korenia do gázového vrecúška, ktoré neskôr pridáte do polievky. Jedná sa o zmes nadrveného čierneho korenia, 1/2 nadrveného muškátového oriešku, 1-2 podrvené bobkové listy, hrsť čerstvého tymiánu a trošku podrveného nového korenia).
Ak už z cibule vznikla kompaktná zmes, zalejte ju vývarom. Ideálne je samozrejme domáci vývar, ale ak nemáte použite čo najkvalitnejší bujón (napr.: NATUR Zeleninový, Zeleninový zo záhradky) a pridajte pripravené gázové vrecúško s koreninami. Varte cca 90 minút na miernom ohni.
Následne polievku varíme, dolievame alebo redukujeme a kontrolujeme chuť. Proste sa s ňou ešte chvíľku pomazlite, kým nedosiahnete požadovanú chuť. Môžete dosoliť, dokoreniť, ale vždy jej dajte čas prevrieť, aby sa chute spojili.
Podávajte napríklad s opečenou bagetkou na vrchu s korenistým syrom (niva, rock-ford alebo kozí syr). My sme ju pripravili so syrovým knedlíkom. Ďalšou možnosťou ako polievku podávať je jej talianska variácia, ktorú vykúzlite pridaním 1dl rajčinového pretlaku na 1l polievky vo fáze zalievania vývarom a dochutením bazalkou ku koncu varenia.
Úspech u stravníkov máte s touto polievkou zaručený a váš dojem z jej konzumácie umocnia boľavé nohy 1 promile v hlave. Táto polievka sa vám proste svojou chuťou odvďačí za každú minútu vašej snahy a zaručene si ju vychutnáte pekne pomaly ako správny franzúc, pretože nebudete chcieť vidieť ako vaša niekoľko hodinová snaha mizne z taniera za dve minúty :).
Bonus - Syrové knedlíky
Knedlíky si pripravíte zo 4 starších rohlíkov nakrájaných na drobné kocky, pridáte 2-3 vajcia a po 100 g nastrúhanej gorgonzoly a rovnako eidamu/chedaru a 10 g nastrúhaného parmegiana regiana. Zmes môžete dosoliť (opatrne!!) a oživiť petržlenovou vňaťou. Miešajte so smotanou, kým nedosiahnete mazľavú konzistenciu. Pred tvorením placiek nechajte pár minút odstáť, aby sa pečivo nasiaklo. Zo zmesi vymodelujte placky (veľkosť si určite podľa toho, akí jedlíci sú vaši stravníci a čo podávate ako ďalšie chody). Placky osmažte na rozpálenej panvici do hneda a následne uvarte vo vriacej slanej vode (kým nevyplávajú na hladinu).
Dúfame, že vás dĺžka prípravy tejto polievky neodradí od toho aby ste ju vyskúšali. A ak sa do nej pustíte, tak nám určite dajte vedieť tu, na našom facebooku alebo na instagrame.



Komentáre
Zverejnenie komentára