Kakaová roláda bez múky

Neviem či to tak máte aj vy, ale ja bez sladkého proste byť nemôžem. A je úplne jedno, či je to v období "je mi jedno čo jem" alebo v období "leto je tu za tri mesiace" :) A vzhľadom k tomu, že zima sa s nami už fakt začína lúčiť a začíname riešiť aj nejaké tie dovolenkové plány, sme zrovna v období "rysujeme do plaviek" ...no v mojom prípade skôr ....makaj aby si si ich mohla obliecť :D Takže nebojte sa čítať ďalej...táto roládka (ak ju nezjete na jedno posedenie) vám rozhodne vaše "plavkové" ciele nepokazí. Je totiž bezlepková a plná proteínov. 

Príprava tejto rolády prebieha v 3 krokoch. Prvou je príprava cesta, na ktoré potrebujete len 3 veci:
  • 4 vajíčka
  • 70 g trstinového/kokosového cukru (môžete nahradiť aj iným sladidlom, napr.: flavdrops)
  • 2 lyžice kvalitného kakaa
Ako prvé si oddeľte žĺtka od bielkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtka vymiešajte s cukrom alebo sladidlom. Žĺtkovú zmes potom opatrne zmiešajte zo snehom a nakoniec jemne vmiešajte 2 kopcovité lyžice kvalitného kakaa (ideálne Holandské).
Teraz si zapnite trúbu na 180°C a pripravte si plech s papierom na pečenie, ktorý ešte trochu posypte kakaom (cesto sa vám vďaka tomu na papier neprilepí).

Papier na pečenie posypte kakaom
Na takto pripravený papier vylejte celé cesto a "roztiahnite" ho po celej ploche plechu od stredu k okrajom. Môžete dať piecť na cca 15-20 minút na 180°C.

Cesto na plechu
A teraz prichádza krok, z ktorého som mala najväčší strach aj ja. Pozor...chvíľka osobného priznania...toto bola moja prvá roláda ever. Ešte horúce cesto je treba pomocou utierky zrolovať do "rolády". A prečo je treba to spraviť za horúca?? No lebo ak by ste chceli takto zmotať vychladnuté cesto, tak by sa vám polámalo :( Doporučujem vám teda cesto aj s papierom na pečenie rýchlo presunúť na utierku rozprestrenú na rovnej ploche, tak aby ste širšiu stranu cesta mali smerom k sebe a pár rýchlymi pohybmi zrolovať smerom od seba.
Korpus na roládu
Kým vám takto pripravený korpus vychladne, môžete sa presunúť k druhému kroku...príprave plnky. Pri plnke máte možnosti v podstate neobmedzené, ale základom je 250 g jemného tvarohu vo vaničke a jeden rozmačkaný banán. Kľudne môžete použiť len rozmiešaný tvaroh s banánom, ale ja som pridala ešte asi 100 g čučoriedok a 2 lyžicice chia semienok. Všetko som spolu rozmixovala pomocou ponorného mixéra, v prípade potreby ešte môžete dosladiť sladidlom podľa vašej vlastnej preferencie.

No a ak už korpus vyhladol, môžete ho opatrne rozbaliť a potrieť plnkou (najmä v prvej polovici bližšie k vám) a opäť zamotať do rolády. Tentokrát ale pri rolovaní rolády, opatrne sťahujte aj papier na pečenie, ten by totiž určite finálnemu výsledku na chuti nepridal.

No a posledným krokom je potretie čokoládou. V tejto fáze je skutočne dôležité aby bola roláda poriadne vychladená (ideálne z chladničky). Takto vychladnutú roládu si pripravte na tácku s vyššími okrajmi, aby vám z nej nevytiekla stekajúca čokoláda, ktorá veľmi rada a rýchlo zemní farbu vašej kuchynskej linky, podlahy atď... Ak ale disponujetie mriežkou alebo menším roštom na "nožičkách", tak je lepšie použiť jednu z týchto variánt a položiť ju na plech alebo tácku, na ktorú vám stečie nadbytočná čokoláda a môžete ju opakovane použiť. Ja som potierala cca 60 g vysokopercentnej čokolády rozpustenej nad vodným kúpeľom s 2 lyžicami kokosového oleja. A je hotovo, roládu ešte môžete dozdobiť podľa vlastnej fantázie, ja som použila len zostávajúce čučoriedky.

Tento zdravý zákusok kľudne skúste ponúknuť zástancom tvrdenia "zdravé veci nemôžu chutiť dobre" a zaručujeme vám, že svoj názor zmenia :) Tak čo vyskúšate to? Ak áno dajte nám vedieť ako to dopadlo. A nezabudnite zdieľať, likovať a hlavne variť :).





Komentáre