Viete si predstaviť takéto krásne jarné ráno na terase? Ja úplne áno, slniečko, zeleň, káva a dobré raňajky....úplná pohodička. A preto som sa dnes rozhodla podeliť s vami o pár (doslova pár = dva) tipov na sladké a hlavne zdravé raňajky. Neviem ako vy, ale ja si na raňajkách dávam veľmi záležať, je to asi jediné jedlo dňa, ktoré si môžem v 90% prípadov vychutnať v kľude, ak to máte rovnako určite tieto recepty vyskúšajte.
Krémová ovsená kaša s jogurtom a ovocím
Ingrediencie:
![]() |
Ovsená krémová kaša s jogurtom a ovocím |
- 60g jemných ovsených vločiek
- 1ks vaječný bielok
- cca 100-150ml voda
- 15g vanilkový proteín
- biely jogurt
- ovocie podľa chuti
- orieškové maslo (napr. Mixitella)
Postup prípravy je veľmi jednoduchý a kaša je hotová v priebehu pár minutiek. Ja osobne to robím tak, že si do misky odvážim jemné ovsené vločky a proteín, nasypem to do hrnca a zapnem varnú dosku na cca stredný výkon. Do tej istej misky napustím vodu cca o 1 cm vyššie ako boli vločky a vlejem do hrnca. Dobre premiešam (hlavne preto, aby sa proteín "nescucol"). Následne pridám vaječný bielok a miešam, až kým kaša nezačne bublať. Odporúčam kašu radšej pripravovať na miernej teplote, aby vám z bielku nevznikli miešané vajíčka ➞ to fakt nechcete ;).
Kašu môžete podávať rovno v miske, v ktorej ste si odvážili suché suroviny. Navrch už len pridajte biely jogurt podľa chuti, ovocie a vaše obľúbené orieškové maslo. Ak doma nemáte proteínový prášok, môžete ho vynechať, v tom prípade ale doporučujem použiť mlieko alebo akékoľvek rastlinné mlieko, aby bola kaša krémová a dosladiť ju medom alebo iným sladidlom.
Tvarohové lievance s karamelovým protein pudingom a jahodami
Ingrediencie:
- 125g nízkotučný jemný tvaroh
- 1ks vajíčko
- 50g špaldová múka
- trochu vody
- 1 lyžička kypriaci prášok
- čakankový syrup alebo iné sladidlo
- proteínový puding (napr. Ehrmann)
- jahody
- Power Nougat alebo iné orieškové maslo
Opäť nič zložité nečakajte. Vymiešajte spolu vajíčko, tvaroh, múku, kypriaci prášok a sladidlo do hladkého cesta, v prípade potreby zrieďte vodou. Viete ako spoznáte, že cesto má správnu konzistenciu? Keď ho naberiete na varešku a zdvihnete ju, tak aspoň pár sekúnd veľmi pomaly steká v plynulom "prúde" a nerobí kvapky. Teraz už len upiecť lievance - použite buď panvicu na lievance alebo obyčajnú panvicu, kde si lievance spravíte tak, že cesto dávkujete polievkovou lyžicou.
Upečené lievance na tanieri dozdobte pudingom, jahodami a orieškovým maslom.
A ešte jeden tip - cesto na lievance si môžete pripraviť aj vopred a skladovať 2-3 dni v chladničke v uzavretej nádobe, takže ráno ušetríte vzácny čas.
Recepty sú na 1 väčšiu porciu, takže ak by ste ich pripravovali pre viac osôb, treba vynásobiť jednotlivé ingrediencie počtom stravníkov.
Dúfam, že recepty vyskúšate a dáte vedieť ako vám chutili :).
Komentáre
Zverejnenie komentára